Tre fede gratis oplevelser tæt på dig

canva.com
Profilbillede
dato

Selvom flere udenlandske rejsemål er åbnet op, er der fortsat mange, som vælger at holde ferie i Danmark. Når sommerferien skal planlægges, kan det dog hurtig blive en dyr fornøjelse. Vi har derfor samlet tre anbefalinger til, hvad du kvit og frit kan opleve i Region Sjælland.

1. Troldeskoven ved Tisvildeleje
Vil du med på eventyr i Troldeskoven? 

I Nordsjælland ved Tisvildeleje kan man gå op opdagelse i en af Danmarks ældste fyrreskove.

Skovens karakteristiske, krogede og knortede fyrretræer stammer helt tilbage fra slutningen af 1700-tallet. Træernes besynderlige former skyldes angiveligt en kombination af vinden og angreb fra fyrreviklerlarver. 

Fyrretræerne er på et tidspunkt tilbage i 1800-tallet blevet angrebet af fyrreviklerlarver, som lever af at udhule nåle, skud og knopper på træerne.

Troldeskoven er en del af Tisvilde Hegns vestlige del og strækker sig fra Tisvildeleje og til Asserbo Plantage. Skoven ligger bag den vidstrakte strand mellem Tisilde og Liseleje.

Både Troldeskoven og naturområdet ved Tisvilde Hegn er gode cykelområder. Mens du cykler rundt på de mange stiger, kan du nyde synet af de sjovt formede træer, der tilføjer et ekstra element til turen.

Har du brug for en hvil, kan du holde pause eller overnatte ved naturlejrpladsen. Her er der både shelters og toiletter.

Du kan se et kort over Troldeskoven og Tisvilde Hegn her.

Kilde: visitnordsjaelland.dk


2. Gå på fossiljagt i Faxe Kalkbrud 
Vidste du, at Faxe Kalkbrud er Danmarks største menneskeskabte udgravning?

Tag dine vandrestøvler på og hop med på en spændende vandretur i et anderledes landskab. Faxe Kalkbrud byder blandt andet på det smukkeste azurblå vand, som danner søerne i kalkbruddet. 

Vandet er helt frit for planktonalger og næringsstoffer, der normalt gør vandet i naturlige søer grumset.

For 63 millioner år siden var bunden i Faxe Kalkbrud dækket af et 100 meter højt hav. Her levede der alskens dyre- og planteorganismer, som har forårsaget den store mængde kalk, der kan opleves i dag.

I Faxe Kalkbrud bliver der brudt kalk til alverdens produktionsformål. Kalkbruddet er åbent for besøgende døgnet rundt, men bliver dog brugt som arbejdsplads i hverdagene.

Ved Faxe Kalkbrud kan du desuden finde 63 millioner år gamle fossiler fra fortidens dyr – og man må gerne tage dem med hjem.

Hvis man selv har lyst til at lege amatørarkæolog, kan man hos Geomuseum Faxe leje et sæt med hammer og mejsel til at hakke efter fossiler. Prisen for leje er 25 kr.

Geomuseum Faxe har åbent fra 10-17 i hverdage og 11-15 i weekender.
Du finder Faxe Kalkbrud på Østervej 2, 4640, Faxe.

Kilde: opdagdanmark.dk


3. Dodekalitten
Ordet ’dodekalit’ kommer af græsk og betyder ’tolv sten’.

Og netop tolv sten, eller rettere tolv stenfigurer udhugget i granit, kan du besøge på den lollandske mark med udsigt ud over Smålandsfarvandet. 

De 12 figurer, der udgør monumentet, er hver syv-ni meter høje og vejer 25-45 tons.

De øverste to meter på hver figur er udhugget som hoveder, der alle vender mod centrum i en 40 diameter stor cirkel. 

Det er billedhuggeren, Thomas Kadiziola, der står bag de 12 stenfigurer.

I kombination med monumentet er der placeret en kreds af sidesten, hvor et 12-kanal lydanlæg er indbygget. ’Solkreds’ hedder denne permanente lydinstallation, som er skabt til Dodekalitten.

Her kan man opleve 12 elektroniske stemmer, én i hver højtaler. Stemmerne har hvert sit forløb, men afspilles også indimellem sammen og danner dermed skiftende harmonier.

Solkreds spiller hver dag ved solopgang og standser igen ved solnedgang. Tidevandet i Kragenæs Havn er med til at påvirke værkets aktivitet. Lyden i Solkreds skabes af et computersystem, der anvender data som solopgang, solnedgang og tidevand til at styre de musikalske processer.

I 2019 afholdte det danske band, ’The Minds of 99’ en gratis koncert, der i samarbejde med Royal Unibrew var et led i ”TAK ROCK 2019”. Koncerten blev afholdt netop ved Dodekalitten, hvor der også blev optaget en dokumentarfilm fra koncerten.

Du kan besøge Dodekalitten på Kragenæsvej 62, 4943 Lolland.


Monumentet kan frit besøges hele året, døgnet rundt. Musikken spiller dog kun i døgnets lyse timer.

Kilde: dodekalit.dk


Kilde: Redaktionen